Sprzedaż miodu

Pozyskiwanie i sprzedaż miodu

Pozyskiwanie miodu - Api-inhalacje.plPasieka Łaszczych to przede wszystkim  miód naturalny 100 % o najwyższych walorach smakowych. Wszystkie nasze miody są bioaktywne ,czyli takie które zwalczaj bakterie w organizmie. Poniżej znajdą Państwo opis tego jak pozyskujemy nasze miody oraz do czego miód może być zastosowany. Kilka słów poświęciliśmy także opisowi konsystencji różnych typów miodów oraz warunkom, w jakich najlepiej przechowywać zakupiony miód, aby zachował on swoje walory smakowe i odżywcze – zapraszamy do lektury.

Zastosowanie miodu

Pszczoły wykorzystują miód jako zapas na zimę, do karmienia potomstwa. Miód ma również zastosowanie dla nas, a służy do słodzenia, jako środek wzmacniający lub naturalny lek. Jest wartościowym składnikiem wielu potraw, napojów. Jest składnikiem wzmacniającym smak i zapach. Działa kojąco na układ krążenia i wspomaga pracę układu pokarmowego, posiada wiele innych zalet.

Pozyskiwanie miodu naturalnego

pozyskiwanie naturalnego miodu - Api-inhalacje.plPozyskiwanie miodu następuje już w momencie kiedy pszczoła pobiera języczkiem nektar z kwiatów. Transportuje go w wolu pszczelim, tam zaś miód nie jest przetrawiany tylko transportowany. Tylko niewielką ilość miodu pszczoła zachowuje dla siebie. Do wytworzenia miodu spadziowego pszczoła zbiera spadź z rożnych drzew iglastych, liściastych. By nazbierać 1 litr nektaru pszczoła odbywa 20 000 lotów – z czego po przerobieniu zostaje 300g miodu. Podczas lotu do ula pszczoła odciąga z nektaru wodę. Nektar zostaje przeniesiony do komórek w plastrach wewnątrz ula, a dzięki silnym wibracjom skrzydełkami oraz enzymom pszczół, zostaje on stopniowo odwodniany. W zależności od pochodzenia nektaru powstają różne cukry enzymatycznie rozdzielane na cukry proste (glukoza, fruktoza).  Gdy miód jest już dojrzały, pszczoły zamykają komórkę przykrywką z wosku. Tutaj „produkowanie” miodu przez pszczółki się kończy i nadchodzi czas na miodobranie.

Konsystencja miodu

1. Produkcja miodu - Api-inhalacje.plNaturalny miód wcześniej czy później się skrystalizuje. Czas krystalizacji zależy od rodzaju miodu, w zależności od zawartości glukozy w miodzie. Regułą jest, że jasne miody krystalizują się szybciej, nawet w kilka dni, ze względu na dużą zawartość glukozy – wyjątek stanowi miód akacjowy. Miody ciemne zostają dłużej płynne, a dzieje się tak ze względu na zawyżoną wartość fruktozy.

Uwagi dotyczące spożycia oraz przechowywania miodu

Wysokie temperatury, długie przetrzymywanie w ciepłym mogą spowodować, że miód straci swoje drogocenne właściwości. Dlatego po zakupie miodu proponujemy, by przechowywać słoiki z miodem w ciemnym i chłodnym miejscu.

Sprzedaż miodu z własnej pasieki

Nasza pasieka umożliwia Państwu zakup najwyżej jakości miodów własnej produkcji. Aby dokonać zakupu zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu online, w którym prowadzimy sprzedaż miodu, można też wysłać email z zamówieniem lub nawiązać kontakt pod numerem telefonu 513 240 212.

Chcielibyśmy zaprosić Państwa również do skorzystania z dobrodziejstw jakie oferuje apiterapia – oferujemy możliwość przeprowadzenia kuracji w naszym wielostanowiskowym domku inhalacyjnym, gdzie oddychać można powietrzem prosto z uli.

Dodatkowo polecamy Państwa uwadze nasze pozostałe usługi – m.in: produkcja węzy pszczelej oraz sterylizacja wosku autoklaw.


Podsumowanie
Data
Produkt / usługa
Sprzedaż miodu
Ocena
51star1star1star1star1star