Publikacje

Węza trutowa

Węza trutowa – co to jest i do czego służy?

Zastosowanie węzy trutowej to całkowicie ekologiczny, biotechniczny sposób zwalczania roztoczy Varroa destructor, przyczyniających się do rozwoju warrozy – choroby odpowiedzialnej za ograniczanie liczebności rodzin pszczelich. Węza trutowa umożliwia rozwój czerwiu trutowego, który jest znacznie bardziej atrakcyjny dla pasożyta w porównaniu do larw robotnic. Ma to związek z długim cyklem rozwojowym trutni, co stwarza roztoczom optymalne warunki do zwiększania swojej populacji. Po zasklepieniu czerwiu trutowego, pszczelarz powinien następnie usunąć i zniszczyć larwy porażone przez roztocze Varroa destructor, aby nie dopuścić do wygryzania trutni i dalszego rozwoju warrozy.

Węza trutowa jako alternatywa dla środków chemicznych

W procesie produkcji miodu na masową skalę stosuje się przeciwko pasożytom chemiczne środki warrozobójcze. Są one jednak skuteczne jedynie przez pewien czas, gdyż roztocza po kilku latach nabywają na nie odporność. Poza tym używanie tego typu preparatów skutkuje zanieczyszczeniem miodu, który jest następnie sprzedawany klientom. Dlatego w celu wytwarzania miodu z ekologicznej pasieki dopuszcza się jedynie stosowanie biologicznych metod zwalczania warrozy. Kwestię tę reguluje rozporządzenie Komisji Europejskiej, które w odniesieniu do produkcji ekologicznych miodów zabrania używania jakichkolwiek środków roztoczobójczych.

W jaki sposób produkujemy węzę?

Pasieka Roberta Łaszczych do produkcji węzy pszczelej i trutowej stosuje metodę walcowania wosku na zimno. Wykorzystujemy w tym celu walce powstałe z tworzywa duraluminiowego. Nasze węzy dzięki zastosowaniu tej technologii cechują się wysokim stopniem trwałości i elastyczności. Posiadają one sporą wytrzymałość mechaniczną, co zapobiega ich kruchości. Produkowane przez nas węzy są całkowicie wolne od związków siarki, parafiny oraz wszelkiego rodzaju produktów ropopochodnych. Nie przyjmujemy od pszczelarzy wosku zawierającego tego typu substancje. Dodatkowo wosk przetwarzany na węzę poddajemy procesowi filtrowania, co pozwala pozbyć się różnego typu zanieczyszczeń. Zajmujemy się również jego sterylizacją w autoklawie, co ma na celu pozbycie się szkodliwych bakterii, takich jak chociażby Paenibacillus Larvae.

Zachęcamy wszystkich pszczelarzy prowadzących naturalne pasieki do stosowania węzy trutowej jako ekologicznej metody walki z pasożytami, powodującymi rozwój warrozy. Wspólnie zadbajmy o to, aby konsumenci otrzymywali miód wolny od szkodliwych dla zdrowia zanieczyszczeń, powstających na skutek stosowania chemicznych środków.

Węza pszczela

Węza pszczela

czym jest węza pszczela?

1. Api-inhalacje.pl - Węza pszczela Węza pszczela to stosowany w procesach pszczelarskich rodzaj szablonu z wytłoczonymi komórkami w kształcie plastra pszczelego. Węza służy rodzinom pszczelim do obudowywania, a sam szablon umieszcza się w specjalnej ramce, zatem najczęściej przyjmuje on kształt prostokąta dostosowanego wielkością do rozmiarów tejże ramki. Czytaj dalej… „Węza pszczela”

Oddychanie powietrzem pszczelim

Oddychanie powietrzem pszczelim

O tym, że powietrze z ula jest zdrowe dla człowieka, wiadomo nie od dziś. Jednak to, aby je wykorzystywać do wspomagania ludzkiego zdrowia, odkryto niedawno. Pszczelarze nie korzystają z usług lekarzy tak często jak przeciętny człowiek oraz żyją dłużej niż inni ludzie, co idealnie obrazuje, że oddychanie powietrzem pszczelim jest bardzo zdrowe dla ludzkiego organizmu. Czytaj dalej… „Oddychanie powietrzem pszczelim”

Inhalacje powietrzem z ula

Inhalacje powietrzem z ula

2. Inhalacje powietrzem z ula - Api-inhalacje.plInhalacje powietrzem z ula, inaczej wziewanie, to zabieg leczniczy polegający na wdychaniu pary z wody mineralnej, leków w areozolu lub po prostu powietrza, które ma właściwości pozytywnie wpływające na samopoczucie i zdrowie człowieka. I tak właśnie jest w przypadku inhalacji powietrzem z ula. Ma ono korzystny wpływ na ludzkie zdrowie – nie tylko profilaktycznie wzmacnia naszą odporność, ale też leczy różne choroby, na przykład katar sienny. Czytaj dalej… „Inhalacje powietrzem z ula”

Miód gryczany

Miód gryczany

Miód gryczany można rozpoznać po kolorze. Jest on w odcieniach brązu – pomiędzy bursztynowym a ciemnobrązowym. Jego zapach jest unikatowy i bardzo intensywny – pachnie kwiatami gryki. W smaku jest ostry oraz lekko piekący. Miody gryczane należą do grupy miodów najpóźniejszych – zbierany jest zazwyczaj dopiero pod koniec lipca. Czytaj dalej… „Miód gryczany”

Propolis – opinie i cena

Propolis – opinie i cena

1. Propolis cena - Api-inhalacje.plPropolis jest substancją korzystnie wpływającą na zdrowie człowieka. Jest on genialnym środkiem wspomagającym leczenie chorób układu pokarmowego (zapalenie dziąseł, parodontoza), chorób skóry (przyspiesza regenerację skóry oraz gojenie się ran, nawet oparzeniowych), a także działa ochronnie na żołądek i wątrobę, które narażone są na własne infekcje. Ze względu na swoje właściwości nawilżające i wygładzające znalazł on też zastosowanie w kosmetologii (maski, kremy, balsamy). Czytaj dalej… „Propolis – opinie i cena”

Miód lipowy

Miód lipowy

2. Api-inhalacje.pl - Miód LipowyJednym z najcenniejszych wyrobów pszczelich jest miód. Jest on słodkim produktem spożywczym, wykorzystywanym przez ludzi do uświetniania ich wytworów kulinarnych, a także do produkcji kosmetyków jak i lekarstw. Miód lipowy to jedna z wielu odmian naturalnego miodu. Należy on jednak do najcenniejszej grupy miodów, ponieważ pozyskiwany jest z niepowszechnego surowca oraz dlatego, że zawiera bardzo cenne składniki. Jego produkcja odbywa się między czerwcem a lipcem, bo na ten właśnie termin przypada kwitnienie kwiatów lipy. Czytaj dalej… „Miód lipowy”

Propolis – co to jest?

Propolis

Co to jest Propolis?

1. Api-inhalacje.pl - PropolisPropolis (inaczej kit pszczeli) to bardzo lepka substancja, która powstaje z żywicy roślinnej dostarczonej przez pszczoły do ula w celu uszczelniania gniazda, aby zabezpieczyć swoją rodzinę pszczelą przed zagrożeniami takimi jak: szkodliwe dla pszczół bakterie, pleśń, grzyby i zakażenia oraz inne mikroorganizmy o negatywnym wpływie na zdrowie i kondycję pszczół żyjących w danej rodzinie. Propolis zbierany jest przez pszczoły zbieraczki przede wszystkim z pączków i młodych pędów drzewnych takich drzew jak między innymi: brzozy, topoli, świerku, kasztanowca oraz innych roślin. Czytaj dalej… „Propolis – co to jest?”